bedrijfsblog

Een zakelijke blog schrijven. Hoe doe je dat?

Hoe schrijf ik een zakelijke blog?” is een vraag die ik steeds vaker krijg. Meer en meer bedrijven onderzoeken hoe je een goed zakelijke blog schrijft. En dat is helemaal geen slecht idee. Een blog geeft veel toegevoegde waarde aan je site. Doe je het goed, dan zorgt je blogartikel niet alleen voor meer bezoekers maar ook voor meer klanten.

Kortom vandaag een blog over... bloggen.

Waarom starten met een zakelijke blog?

Voor bedrijven zijn er een aantal voordelen te halen met een zakelijke blog:

  • Het delen van kennis creëert autoriteit, je wordt gezien als een expert op jouw vakgebied.
  • Een zakelijke blog is relatief goedkoop vergeleken met traditionele vormen van PR.
  • Het schrijven van een blogartikel is redelijk eenvoudig (weinig middelen noodzakelijk).
  • Een blog geeft een menselijk gezicht aan je organisatie.
  • Een artikel kan prima interactie met je doelgroep uitlokken.
  • Bloggen is goed voor link building en vindbaarheid in zoekmachines.
  • De geschreven content is inzetbaar in meerdere media; denk aan social media.

Waar moet een zakelijke blog aan voldoen?

Een zakelijke blog is een geweldige manier om kennis te delen. Het kan een expert binnen jouw vakgebied van je maken. Iedereen wil zaken doen met een expert, toch? Een blog trekt nieuwe klanten aan en informeert bestaande klanten. Maar hoe schrijf je een goed blogartikel? Volgens mij voldoet een goede blog aan een aantal eisen:

 

doelgroep kiezen voor je zakelijke blog

De beste bloggers hebben een duidelijk beeld van de lezer (buyer persona). Heb je dat niet? Denk er dan eens goed over na. Wie is de aspirant klant waar je al dat werk voor doet? Wat vindt hij interessant? Met welke vragen zit hij? Daar moet jij een antwoord op gaat geven in je blog! Zo word je beter gevonden via Google, help je de lezer en laat je een positief gevoel achter. Als jij je onderwerp afkadert, weten je lezers wat ze van je kunnen verwachten. Een mooi voorbeeld is de blog met focus van HuisartsenTeamwork.

Een zakelijke blog heeft relevante inhoud

Aan het begrip relevatie kan ik al een heel blogartikel wijden. Waar lezers in ieder geval niet op zitten te wachten is een blog die geschreven is door de afdeling PR. Een verkapte bedrijfsfolder over blije klanten en vol aanbevelingen van geweldige producten. Lezers prikken daar feilloos doorheen en het is totaal niet interessant om te lezen, laat staan te delen. Reclame vinden we overal al. Schrijf geen teksten die je zelf nooit zou willen lezen.

Een blog moet inhoud hebben! In het voorgaande punt gaf ik al aan dat je een blogartikel schrijft voor je doelgroep. Deze 'inhoud' gaat over onderwerpen die van belang zijn tijdens het aankoopproces van je toekomstige klant. De insteek bij het schrijven moet zijn dat je zinvolle, relevante informatie (kennis) wilt delen. Alleen zo word je gezien als expert.

Een blog is persoonlijkzakelijke blogger pofiel

Een blog wordt niet geschreven door een afdeling of een bedrijf, maar door een echt persoon. En een persoon heeft een mening. Hij of zij schrijft wat hij of zij denkt en vindt, op persoonlijke titel. En daar hoort een persoonlijke, informele stijl bij, vind ik. Schrijf daarom bij voorkeur in spreektaal en spreek de lezer aan met jij, liever niet met u. Dat klinkt zo afstandelijk. Ik vind het prettig als een blog ondertekend wordt door een persoon, het liefst voorzien van een kleine introductie met foto.

Een blogartikel straalt passie en kennis uit

Een zakelijke blog moet betrouwbaar en echt zijn. De beste blogs worden geschreven door mensen die het leuk vinden om kennis te delen, niet door taalpuristen. Het zijn verhalen waar de passie en de lol vanaf spat.

Enthousiasme zie je ook aan beeldmateriaal. Gebruik mooie, sprekende foto’s en infographics om je verhaal te ondersteunen. Gebruik geen stockfotografie: het zoveelste perfecte fotomodel of een stapeltje 'step stone'-stenen. Beeldmateriaal hoeft niet duur te zijn en is soms zelfs gratis te gebruiken (Flickr).

Een blogartikel heeft structuur

De lengte van een blog (aantal woorden) staat niet vast. Een blog mag best lang zijn, mits deze informatief en interessant is tot het einde! Probeer echter kort en krachtig te schrijven, dus zonder te veel nietszeggende informatie. Gebruik tussenkopjes die het verhaal vertellen en de lezer aanzetten tot doorlezen. Ook alinea’s zijn niet voor niets uitgevonden!

Schrijf je tekst met een spanningsboog, die de lezer meeneemt naar het einde van je verhaal. De eerste alinea is een korte samenvatting die de lezer prikkelt en aanzet tot doorlezen. Hier plaats je de Call To Action, hetgeen je van de lezer verlangt.

Een zakelijk blogartikel

Een blogartikel schrijf je niet voor de lol. Nou ja... niet alleen. Wat je eigenlijk wil is dat het blogartikel converteert. Dat wil zeggen dat het artikel aanzet tot een bepaalde actie, bijvoorbeeld het downloaden van een whitepaper of het inschrijven op een nurture campagne. In ruil hiervoor moet de lezer zijn naam en e-mailadres achterlaten op een formulier. Je anonieme bezoeker krijgt nu een naam en je kunt (op termijn) contact met hem opnemen. Hier lees je meer over deze techniek genaamd inbound marketing.

In hoeverre een artikel converteert hangt onder andere af van de relevatie (daar heb je het weer) van hetgeen je schrijft.

Kan ik een blog schrijven?

Persoonlijk ken ik weinig mensen die niet kunnen schrijven. Ik zeg niet dat iedereen even goed schrijft, schrijven moet je liggen en moet een beetje in je vingers zitten. Maar enthousiasme is belangrijker dan uitmuntend taalgebruik.

zakelijk bloggen is kennis delenNatuurlijk moet je proberen geen schrijffouten te maken, maar stijlregels mag je van mij best een beetje buigen. Ik vind het belangrijk dat zinnen eenvoudig te begrijpen zijn en er ritme in zinnen zit. En dan begint er wel eens een zin met en. Mijn tip: ontwikkel lekker je eigen schrijfstijl, maar gebruik niet te veel jargon, tenzij je doelgroep daar geen probleem mee heeft.

Wees niet bang dat je nog niet genoeg weet over jouw onderwerp. Dat komt vanzelf. Schrijven is namelijk ook veel naslagwerk doen. Schrijf je veel over een bepaald onderwerp, dan moet je zelf veel lezen en word je op den duur vanzelf specialist.

Hoe vaak moet ik bloggen om succesvol te zijn?

Dat is lastig om te zeggen. In ieder geval regelmatig, minimaal tweemaal per maand is mijn advies. Je lezers weten dan wat ze van je kunnen verwachten. Google ook. Google houdt niet van websites met veel tekst, maar van levende websites die groeien. Na verloop van tijd zul je merken dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt en als gevolg hiervan meer bezoekers trekt. Bij mij lag dit omslagpunt op ongeveer 4 maanden, na zo’n 30 artikelen. Je moet bloggen in de frequentie die het best bij je past. Misschien lijkt het soms anders als je om je heen kijkt, maar frequentie en kwaliteit zijn belangrijker dan kwantiteit.

Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in het schrijven. Bloggen is namelijk hard werken. Het is niet alleen schrijven, maar ook research, beeldmateriaal zoeken, onderzoek doen en je creatieve werk propageren middels social media.

Succes!

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

Heb je zelf nog aanvullende tips? Of een mooie eigen blog? Deel ze hieronder!

beelmateriaal: kris krüg ThisParticularGreg Steven Depolo

5 comments

    • Jeroen Beelen 26 juni, 2015 at 21:57 Beantwoorden

      Tussen winst en een blog zitten nogal wat stappen. Ben je bereid om te investeren in goede content, content die relevant en printwaardig is, dan zal dat zeker invloed hebben op je bezoekersaantallen. Het schrijven van goede content is echter geen quick fix en is een behoorlijke investering in tijd, energie en dus ook in geld. In online marketing bestaat er geen quick fix meer.

Leave a reply