Wanneer gebruik je een streepje?

Zelfstandig naamwoorden, woorden waar je een lidwoord (de, het, een) voor kunt zetten kun je combineren tot nieuwe zelfstandig naamwoorden: Tekst + schrijver = tekstschrijver. Je schrijft deze samenstelling dan vrijwel altijd aan elkaar (dus zonder streepje), ook al ziet het woord er dan misschien wat vreemd uit.

Regels voor gebruik streepje

  • Tussen twee zelfstandige naamwoorden mag je altijd een streepje zetten als dat de leesbaarheid verbetert. Zo is onlinemarketingbureau juist geschreven, maar online-marketingbureau mag ook ('online marketingbureau' is onjuist, tenzij het bureau niet fysiek, enkel op internet bestaat, wat hoogst onwaarschijnlijk is). Overdrijf het gebruik van een streepje echter niet, online-marketing-bureau is inprincipe juist, maar niet erg leesbaar...
  • Heeft een van de woorden al een streepje van zichzelf, dan is het verplicht. Denk aan e-mailbericht. Misschien niet zo mooi, maar wel juist gespeld.
  • Als een van de woorden een afkortingen is, zoals in cv-ketel, mbo-diploma.
  • Indien een getal als cijfer(s) wordt geschreven, komt er een streepje (50-jarig jubileum, 4-daagse werkweek, maar ook: 2e-hands fiets, 17e-eeuws grachtenpand).
  • Een streepje is vervolgens verplicht bij een klinkerbotsing, en dus schrijf je ventilatie-unit, energie-effect en ski-uitrusting.
  • Woorden bestaande uit gelijkwaardige delen krijgen ook een streepje: win-winsituatie, lucht-waterwarmtepomp.
Ik heb persoonlijk nog nooit 'lucht-waterwarmtepomp' correct gespeld gezien. Ook Google weet het niet. Google volgt wat de meeste mensen schrijven.

jeroen beelen handtekening

Leave a reply